Kesahihan model gelagat dividen Lintner dalam persekitaran pasaran modal Malaysia - Abdullah, Nur Adiana Hiau; Ab Rashid, Rosemaliza (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2002)
Menurut model Lintner mengenai gelagat dividen, perubahan dalam dividen adalah dipengaruhi oleh dividen masa lampau dan perolehan semasa.Artikel ini membentangkan hasil kajian penulis yang menguji sama ada model ini dapat menerangkan gelagat dividen syarikat-syarikat tersenarai di Papan Utama,Bursa saham Kuala Lumpur (BSKL) dalam tempoh 1983 hingga 1998.Hasil kajian ini menunjukkan bahawa kedua-dua pembolehubah di dalam model Lintner hanya dapat menerangkan sebahagian daripada variasi perubahan dividen syarikat di Malaysia.Perbandingan dengan kajian yang dijalankan di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa kadar kecepatan penyelasaran adalah hampir dengan nilai yang dicatatkan dalam pasaran modal negara maju tetapi nisbah pembayaran dividen sasaran adalah lebih rendah.Kajian ini merumuskan bahawa syarikat tersenarai di Malaysia lebih cenderung untuk menahan sebahagian besar daripada perolehan syarikat bagi memenuhi keperluan pelaburan semula dan pertumbuhan yang lebih besar.