Kesan kegawatan ekonomi terhadap pasaran waran - Zainudin, Nasruddin (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2002)
Walaupun waran telah diniagakan di Bursa Saham Kuala Lumpur melebihi satu dekad, namun kewujudannya tidak begitu dirasai kerana sekuriti derivatif ini kurang diperkatakan oleh peserta pasaran sekuriti Malaysia. Namun, apabila kegawatan ekonomi melanda negara pada pertengahan tahun 1997, waran telah menarik perhatian penganalisis pasaran kerana krisis kewangan tersebut telah meninggalkan kesan terhadap pemegang waran serta syarikat-syarikat yang terbabit, Artikel ini meninjau perkembangan waran yang diterbitkan dan diniagakan di pasaran modal tempatan sejak instrumen ini diperkenalkan pada tahun 1790.Di samping itu, artikel ini turut membincangkan kesan kegawatan ekonomi terhadap nilai waran serta mengupas isu-isu yang berkaitan dengan langkah-langkah yang telah diambil oleh pihak berkuasa dalam menangani permasalahan ini.