Zulkifli kota janji dapat ijazah: Pengajiannya tergendala kerana memilih jadi polis. - Ghazali, Noor Faizal (Sinar Harian, 2013)
SINTOK Suasana dalam dan luar Dewan Muadzam Shah, Universiti Utara Malaysia (UUM) menjadi suram dan diselubungi pilu apabila nama Allahyarham Asisten Superintendan Zulkifli Mamat disebut sebagai penerima Ijazah Sarjana Muda Komunikasi sempena Majlis Konvokesyen Ke-26 UUM, di sini, semalam.Tiba-tiba kematian beliau yang ditembak pengganas dalam insiden Lahad Datu 1 Mac lalu ketika menjalankan tugas dalam misi mempertahankan negara terbayang-bayang kalangan hadirin.