Mohamad Mustafa terima Asia HRD: Anugerah ini diberikan bagi mengiktiraf sumbangan dalam pembangunan pendidikan dan latihan kepada masyarakat. - Utusan, Malaysia (Utusan Malaysia, 2013)
NAIB Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof. Datuk Dr. Mohamed Mustafa Ishak menerima Anugerah Pembangunan Sumber Manusia (HRD) Asia 2013.Anugerah itu merupakan inisiatif badan bebas untuk memberi pengiktirafan kepada pelbagai organisasi dan individu yang telah menyumbang kepada pembangunan sektor sumber manusia di peringkat serantau.Ia telah disampaikan oleh Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor pada satu majlis di Jakarta, Indonesia baru-baru.Isteri Perdana Menteri diundang sebagai tetamu kehormat turut menyampaikan ucaptama bertajuk Transforming Human Resource For The New Economy.