Pengurusan rangkaian, perspektif praktikal - Leinwand, Allan; Conroy, Karen Fang (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2008)
Bagaimana anda menguruskan rangkaian komputer yang kompleks dengan berkesan? Jawapannya ada di dalam buku Pengurusan Rangkaian ini.Edisi baru ini terus membantu para pengurus rangkaian menerokai kekayaan maklumat yang ada dan memberitahu apa yang diperlukan untuk menilai alat dan aplikasi pengurusan rangkaian.Dengan mendedahkan alat dan prosedur pengurusan rangkaian terkini, pengarang berjaya menjadikan buku ini buku yang wajib dibaca oleh semua pengurus rangkaian.Kelebihan buku ini ialah menyediakan maklumat baru tentang platform sistem pengurusan rangkaian, seni bina dan teknologi OSF DME, menjelaskan tentang protokol SNMPv2 dan kaitannya dengan pengurusan rangkaian serta membincangkan penggunaan banyak objek dalam bidang fungsi RMON MIB bagi pengurusan rangkaian.