Disaran ikut pengundian secara manual seperti Suruhanjaya Pilihan Raya: Baiki kelemahan pemilihan - Saidi, Nursyamimi (Utusan Malaysia, 2013)
KUALA LUMPUR 14 okt. Beberapa kelemahan yang dikesan dalam pemilihan sayap-sayap UMNO Sabtu lalu perlu diberi perhatian dan diperbaiki bagi memantapkan lagi parti tersebut.Pensyarah Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa,Universiti Utara Malaysia (UUM), Mohamad Faisol Keling berkata, pemilihan sayap parti kali ini lebih demokratik dan inklusif tetapi memerlukan beberapa perubahan yang dilihat mengganggu proses pendemokrasian itu."Apa yang perlu diberi perhatian ialah proses pengiraan undi yang dilakukan oleh mesin menimbulkan ketirisan seperti jumlah undi melebihi perwakilan atau terkurang dan perkara itu memberi impak besar dalam parti selepas pengundian dilakukan.