Apa itu hak shuf'ah? - Mohamed Naim, Asmadi
Syahrul dan Hashim berkongsi sebidang tanah (rakan kongsi). Kemudian Syahrul menjual pemilikannya kepada Azmi. Hashim sebagai rakan kongsi lama mempunyai hak mengambil bahagian Syahrul dan membayar kepada Azmi sejumlah wang yang senilai dengan bayaran Azmi kepada Syahrul.