Dasar luar konservatif Abbott tumpu rantau Asia: Australia mahu ekonominya mantap melalui hubungan politik, perniagaan - Mohd Sani, Mohd Azizuddin (Berita Harian, 2013)
Pilihan raya umum Australia pada 7 September lalu menyaksikan tewasnya Parti Buruh pimpinan Kevin Rudd selepas enam tahun memerintah Australia. Parti Buruh hanya memenangi 57 kerusi Parlimen berbanding parti gabungan Liberal-National pimpinan Tony Abbott yang memenangi sebanyak 88 kerusi, sekali gus menjadikan beliau Perdana Menteri Australia yang baru.