Merekabentuk suatu kerangka ke arah kelestarian persekitaran berpandukan 'Condition Survey Protocol' CSP (Protokol 1) dalam proses pengubahsuaian rumah di Malaysia - Hasbullah, Mohd Amran; Yusof, Rohana; Yusoff @ Abdul Rahman, Mohd Nazaruddin (2013)
Pengubahsuaian ialah proses mewujudkan personalisasi hasrat isi rumah berdasarhan kemampuan. Pengubahsuaian mapan mampu memberi impak positif kepada industri pembinaan Malaysia. Justeru itu, kertas ini akan membincangkan secara konseptual pentingnya ada suatu kerangka ke arah kelestarian persekitaran berpandukan 'Condition Survey Protocol' CSP (PKOTOKOL 1) dalam proses pengubahsuaian rumah di Malaysia.Pemegang taruh memainkan peranan sebagai pemangkin dengan mengurangkan jurang kecetekan pengalaman, kemahiran dan kekurangan pengetahuan dengan mewajibkan penyertaan di dalam kursus-kursus berteraskan pengubahsuaian mapan bagi mengasah pengetahuan dan kemahiran mereka selari dengan perkembangan semasa.Seterusnya mengemaskini peraturan dan undang-undang yang terdapat dalam Akta 133 untuk digunapakai oleh kontraktor serta perunding rekabentuk. Ini bagi memastikan pemilik rumah tidak merasai impak negatif akibat pengubahsuaian rumah dan tidak menganggu emosi mereka. Oleh yang demikian, suatu model konstruktif perlu dibangunkan bagi menjayakan konsep pengubahsuaian mapan di Malaysia.