Ke arah kelestarian dalam rekabentuk - Yusoff, Mohd Nazaruddin; Yusof, Rohana; Talib, Azlizan; Md. Zan, Zainal (2013)
Pertambahan penduduk di dunia mengakbatkan peningkatan kepada penggunaan sumber dunia.Penggunaan sumber yang keterlaluan mengakibat pelbagai terhadap persekitaran. Dengan itu, melalui penilaian dan pengunaan bahan untuk bangunan, perekabentuk perlu menitik beratkan rekabentuk yang dapat mengurangkan masalah kepada persekitaran dan manusia.Secara praktisnya rekabentuk bangunan hijau bertujuan meningkatkan keupayaan/efisiensi bangunan dalam persekitaran dari aspek penjanaan tenaga, air dan bahan binaan serta dapat mengurangkan impak bangunan ke atas kesihatan manusia dan sekitar melalui rekabentuk yang baik, perencanaan proses pembinaan yang sempurna serta program penyelenggaraan yang menyeluruh selepas bangunan disiapkan. Para pengamal di dalam alam bina sentiasa mencari satu altenatif untuk mengabungkan keadaan persekitaran ke atas rekabentuk struktur bangunan.Justeru, kertas kerja ini akan membincangkan beberapa konsep asas yang berkaitan bangunan hijau ke arah merealisasikan pembangunan lestari.