Pembangunan lestari dan kerajaan tempatan di Malaysia: inisiatif Local Agenda 21 - Md. Zan, Zainal; Talib, Azlizan; Yusof, Nazaruddin; Wahab, Ibrahim (2013)
'Local Agenda 21' merupakan inisiatif pembangunan lestari yang menekankan peranan pihak berkuasa tempatan dalam pelaksanaannya.la terhasil daripada Persidangan Earth Summit di Rio de Janeiro pada tahun 1992 dan telah dilaksanakan di Malaysia sejak tahun 2000 dengan melibatkan empat pihak berkuasa tempatan sebagai projek perintis. Kini, perlaksanaan LA21 telah bcrkembang hampir ke seluruh pihak berkuasa tempatan di Malaysia.Kertas kerja ini bertujuan untuk membincangkan peranan pihak berkuasa tempatan dalam pembangunan lestari dengan memberikan tumpuan kepada pelaksaaan LA21.Untuk tujuan itu, Majlis Perbandaran Seberang Perai, Pulau Pinang telah dipilih sebagai kes kajian.Kajian menunjukkan pihak MPSP telah memberikan komitmen yang tinggi untuk melaksanakan LA21. Hasil kajian mendapati MPSP berjaya melaksanakan LA21 secara Keseluruhannya.Program-program LA21 yang dilaksanakan oleh MPSP di kawasan kajian juga telah memberikan impak yang baik kepada responden dan pihak berkepentingan yang lain.