Pembangunan Islam menurut Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat - Yusoff, Ismail; Ahmad, Shukri (2011)
Pembangunan adalah merupakan salah satu isu besar yang sentiasa mengundang perhatian serius dari para sarjana kerana ia merupakan satu elemen pokok bagi pembentukan budaya individu dan corak masyarakat.Perkara yang ketara pada hari ini ialah semakin giat perbincangan dan kajian mengenai pembangunan dijalankan, semakin tidak putus-putus wujudnya masalah yang timbul.Walaupun kaedah kami kaedah dikemukakan untuk mengatasi masalah pembangunan yang lain.Kertas kerja ini adalah bertujuan untuk menyorot pemikiran Nik Abdul Aziz bin Nik Mat.Politikus ulama yang juga Menteri Besar Kelantan mengenai pembangunan alternatif ini.Perbincangan akan meliputi antara lain.Konsep akan menggunakan kaedah trangulasi iaitu melalui kajian perpustakaan interview dan pemerhatian ikut serta.Hasil kajian mendapati bahawa model pembangunan yang dikemukakan Nik Aziz adalah sangat berkesan.Ini kerana ia bukan sahaja dapat dapat menjana pembangunan ekonomi negeri dengan lebih baik tetapi juga berjaya menghapuskan rasuah yang gagal dilakukan oleh mana-mana kerajaan lain di dunia ini.Kajian ini sangat penting kerana selain ia membuktikan bahawa pentadbiran cara Islam itu adalah lebih baik berbanding sistem lain tetapi juga menghapuskan pandangan stereotaip masyarakat umum terhadap keupayaan ulama dalam bidang pentadbiran.