E-dagang: Tinjauan isu-isu perundangan di Malaysia - Ayub, Zainal Amin; Abd Aziz, Ahmad Shamsul (2002)
Teknologi maklumat yang menggabungkan teknologi komputer dan telekomunikasi telah menghasilkan kebangkitan dan perkembangan dalam industri teknologi maklumat.Malaysia telah muncul kehadapan dalam bidang ini dengan munculnya Koridor Raya Multimedia (MSC).E-dagang secara drastik telah mengubah cara bagaimana perniagaan dan perdagangan dijalankan sekarang dan di masa hadapan. Ianya dikuasai oleh maklumat (marketspace) dan amat berbeza dari ekonomi fizikal yang menjadi amalan biasa sebelum ini. E-dagang secara amnya merangkumi aktiviti-aktiviti ekonomi melalui elektronik dan melangkau semua transaksi yang berasaskan kepada kertas. Satu aspek penting dalam menentukan kejayaan e-dagang adalah banyak bergantung kepada keyakinan dan kepercayaan peniaga dan pengguna. Artikel ini akan membincangkan mengenai undang-undang berkaitan e-dagang dan sejauh mana ianya mampu mengawal aktiviti-aktiviti e-dagang dalam perniagaan antarabangsa.