Kajian pengetahuan seksualiti dalam kalangan pelajar - Abd Manaf, Abdul Razak; Jamaluddin, Zakiyah; Mat Saad, Zarina; Hillaluddin, Azlin Hilma; Ahmad, Nor Azizah; Md. Zain, Rajwani; Mohd Arshad, Fatin Hakimah; Wan Abdullah, Wan Abd Rahman Khudzri (Universiti Utara Malaysia, 2012)
Kajian ini memfokuskan kepada pengetahuan seksualiti dalam kalangan pelajar.Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji tahap pengetahuan dan sikap pelajar tentang aspek seksualiti, mengenalpasti keterkaitan tahap pengetahuan seksualiti dengan aspek demografi yang terpilih dan mengenalpasti keperluan pendidikan mengenai seksualiti. Kajian ini bersifat kuantitatif di mana pengumpulan data dilakukan dengan menggunakan kaedah tinjauan (survey) melibatkan pelajar di dua seting institusi pendidikan iaitu sekolah dan universiti.Responden kajian terdiri daripada para pelajar yang mengambil kursus-kursus Program Pengurusan Kerja Sosial di Universiti Utara Malaysia (238 orang, 33.7%), dan para pelajar Tingkatan Satu (132 orang, 18.7%),Tingkatan Dua (133 orang, 18.8%), Tingkatan Empat (149 orang, 21.1%) dan Tingkatan Enam Atas (54 orang, 7.6%) di Sekolah Menengah Kebangsaan Changlun, Kedah.Hasil kajian ini menunjukkan secara umumnya, responden kajian ini menunjukkan tahap pengetahuan yang sederhana tentang hal-hal seksualiti.Analisis korelasi menunjukkan bahawa semakin meningkat usia responden maka semakin baik tahap pengetahuan seksualiti mereka.Begitu juga analisis ujian yang mendapati bahawa terdapat perbezaan yang signifikan tentang pengetahuan berkaitan seksualiti berdasarkan jantina, di mana skor pengetahuan pelajar perempuan adalah lebih tinggi berbanding pengetahuan pelajar lelaki.Dari segi pengalaman berkaitan seksual, didapati bahawa pengalaman paling kerap dilaporkan oleh responden adalah keluar temujanji (dating), menonton filem/video lucah dan mempunyai kawan yang pernah melakukan hubungan seks.Selain itu, responden kajian ini juga mempunyai sikap yang konservatif terhadap isu-isu seksualiti.Berdasarkan kajian ini, sumber pengetahuan seksual yang paling utama dirujuk oleh responden ialah kawan-kawan, diikuti oleh pembacaan buku dan majalah, serta maklumat dari internet berbanding ibu bapa atau sumber-sumber yang lebih formal.Pelajar lelaki didapati lebih cenderung merujuk sumber-sumber yang tidak diketahui kesahihan atau ketepatan maklumat berkaitan seksualiti.Kawan-kawan, internet, CD/VCD serta pengalaman sendiri sering dijadikan sumber rujukan dalam kalangan pelajar lelaki.Berbeza dengan pelajar perempuan yang kebanyakannya merujuk bahanbahan bacaan, guru dan kelas agama.Cadangan untuk menangani masalah yang timbul akibat maklumat seksual yang tidak tepat yang diperolehi pelajar turut melibatkan pihakpihak berkepentingan seperti LPPKN, Jabatan Kesihatan, Kementerian Pelajaran Malaysia dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia untuk menambahbaik polisi keluarga dan pelaksanaan program-program pendidikan mengenai seksualiti serta program-program pencegahan masalah sosial dalam kalangan pelajar dan anak remaja.