Kemasukan buruh Thailand ke negeri-negeri utara semenanjung: Profil dan implikasi ekonomi - Mohamed Berawi, Fuad; Golam Hassan, Asan Ali; Lim, Hock Eam; Abdullah, Norehan; Abdullah, Hussin; Maamor, Selamah (Universiti Utara Malaysia, 2011)
Penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji faktor kemasukan buruh asing Thailand yang bekerja di negeri utara semenanjung Malaysia dengan mengenal pasti profil demografi buruh terlibat, menganalisis pekerjaan, pendapatan, majikan, faktor tolakan dan tarikan migrasi, serta dokumen kemasukan.Kebanyakan responden adalah perempuan Islam berusia 30 tahun yang boleh berbahasa Melayu, menamatkan persekolahan menengah, dan telah berkahwin dengan pasangan dari Thailand.Kemasukan ke Malaysia menunjukkan trend yang meningkat dari setahun ke setahun dengan kemasukan tertinggi pada awal tahun dari daerah yang bersempadan dengan Malaysia. Walaupun berpendapatan sekitar RM745.05 dan jumlah jam kerja sekitar 10 jam sehari tetapi ia lebih tinggi daripada pendapatan di tempat asal (RM543.37). Ditambah dengan kemudahan makanan dan tempat tinggal, mereka mampu menghantar pulang ke kampung RM335.89. Dapatan kajian menunjukkan faktor utama penghijrahan adalah desakan ekonomi sama ada tiada pekerjaan (49 peratus) atau kemiskinan (41 peratus).Kemudahan keluar masuk ke Malaysia walaupun tanpa dokumen sah serta aliran keluar mata wang negara perlu dipantau bagi mengelak kesan jangka panjang yang berterusan.