Penerimaan dan kebolehpercayaan berita dalam talian (on-line) - Mohd Hadza @ Othman, Mohd Baharudin; Ahmad, Mohd Khairie; Hussien, Mohd. Hafidz; Muda, Suhaini (2005)
Kajian eksploratori ini menganalisis tahap kebolehpercayaan berita dalam talian (on-line). Sejumlah 600 pelajar institusi pengajian tinggi telah terlibat dalam kajian ini. Tahap kebolehpercayaan berita on-line ini telah dinilai dengan menggunakan instrument Gaziano and McGrath News Credibility Scale. Hasil kajian menunjukkan bahawa perolehan berita secara on-line adalah ditahap rendah. Walau bagaimanapun dari segi tahap kepercayaan terhadap berita on-line dapat disimpulkan sebagai sederhana. Selain itu faktor-faktor demografi juga didapati tidak menunjukkan nilai yang signifikan dengan kebolehpercayaan berita on-line.