AFTA dan Malaysia: simulasi penciptaan (TC) dan herotan perdagangan (TD) - Bakar, Normizan; Saian, Rizauddin; Hasan Basri, Bakti (Universiti Utara Malaysia, 2006)
Kajian ini menilai kesan liberalisasi tarif dalam AFTA dan impaknya kepada perdagangan Malaysia-Asean.Dengan memfokus kepada pertumbuhan perdagangan Malaysia-Asean membolehkan hubungan liberalisasi tarif dan peningkatan perdagangan dua hala tersebut dinilai.Kaedah penganggaran berbentuk data panel dan model permintaan import panel digunakan.Data SITC 3 digit digunakan bagi mendapatkan gambaran sebenar kesan ke atas sektor-sektor yang dikaji.Penurunan tarif didapati memberikan kesan penciptaan perdagangan ketara bagi sektor keluaran tekstil.Manakala kesan herotan perdagangan adalah ketara bagi sektor kelapa sawit.