Kecekapan operasi farmasi pesakit luar di Hospital Alor Setar menggunakan model simulasi - Mat Desa, Wan Laailatul Hanim; Alwi, Azatuliffah; Hashim, Zakiah (Universiti Utara Malaysia, 2007)
Simulasi berkomputer adalah salah satu kaedah dalam penyelidikan operasi di mana ianya sesuai digunakan di dalam pelbagai aspek kehidupan.Simulasi sangat luas penggunaannya dan membantu pembuat keputusan mengkaji, menganalisa serta menilai sebarang situasi, daripada proses yang paling mudah sehingga ke proses yang kompleks dan rumit.Simulasi berserta animasi menjadikannya lebih menarik dan mudah difahami.Kajian ini menyentuh tentang penggunaan model simulasi terhadap Farmasi Pesakit Luar di Hospital Alor Star.Kajian ini dibuat untuk memahami dengan lebih jelas aktiviti-aktiviti yang berlaku di farmasi tersebut. Walau bagaimanapun, kajian ini hanya dilakukan di bahagian kaunter/ meja hadapan sahaja.Penggunaan kaunter yang dibuka juga dikaji bagi memastikan sama ada ianya optimum atau sebaliknya. Model yang dibangunkan dalam kajian ini telah dibina menggunakan perisian ARENA 8.01.