Tindakan ikut undang-undang - Berita, Harian (Berita Harian, 2013)
Penyelesaikan konflik di Sabah adalah mutlak dan tidak sepatutnya mendapat tekanan pihak luar termasuk dari kerajaan Filipina. Pensyarah Geostrategis Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Azmi Hassan (gambar),berkata dakwaan pihak luar bahawa Malaysia mungkin dilabel 'wilayah ganas' oleh komuniti antarabangsa tidak timbul sama sekali kerana tindakan diambil untuk mengembalikan keamanan di Sabah adalah mengikut undang-undang.