Transformasi sistem institusi perbankan bagi meningkatkan keyakinan pelanggan dalam menghadapi perubahan kewangan semasa global: Satu kajian kes di RHB Bank Berhad - Atan, Tajuddin; Abdullah, Hussin; Ali, Jamal; Shahidan, Asnida; Hashim, Suraiya (Universiti Utara Malaysia, 2010)
Kajian ini ingin melihat sejauhmana transformasi RHB Bank Berhad dikatakan telah meletakkan ia sebagai sebuah syarikat perkhidmatan kewangan bersepadu sepenuhnya serta berorientasikan pelanggan. Dengan pemantapan strategi pemerolehan yang sedang dijalankan maka ianya akan membantu melonjakkan RHB Bank Berhad ke satu tahap baru untuk berhadapan dengan latarbelakang industri perbankan yang semakin kompetitif.Analisis pengukuran transformasi melalui nisbah kewangan RHB Bank Berhad didapati semakin tinggi nisbah ROA yang diperolehi, maka semakin tinggi keuntungan bank tersebut.Namun begitu bagi nisbah ROE didapati keseluruhan hasilnya adalah bercampur-campur.Hasil-hasil tersebut mampu memberi keuntungan kepada RHB Bank Berhad juga.Didapati ROA mempunyai hubungan yang positif dengan ROD.Semakin tinggi nilai ROA, maka semakin tinggi juga nilai ROD.Dapat dirumuskan bahawa RHB Bank Berhad mampu tingkatkan keuntungan menerusi nisbah pulangan atas aset, ekuiti dan deposit.