Pembangunan sistem maklumat pengurusan latihan mengajar Fakulti Pendidikan, UTM - Megat Zakaria, Megat Aman Zahiri; Kamaruddin, Meor Ibrahim (2004)
Latihan mengajar merupakan satu proses yang wajib dilalui oleh pelajar-pelajar Fakulti Pendidikan UTM. Ia melibatkan lebih 1200 orang pelajar yang menjalani latihan di 245 buah sekolah di seluruh negara. Seramai 150 orang pensyarah pembimbing dan hampir 1000 orang guru pembimbing terlibat dalam proses penyeliaan dan bimbingan ini. Proses pendaftaran, penempatan, pengagihan pembimbing, lantikan guru pembimbing dan pensyarah pembimbing, tuntutan, sijil dan lain-lain menjadi sukar akibat banyak entiti yang terlibat. Sistem ini dibangunkan untuk menyelesaikan semua masalah pengurusan di atas dengan cekap dan efisien. Ia dibangunkan menggunakan perisian Microsoft Access 2000 dan Active Server Pages dan menggunakan platform Windows. Kertas ini akan membincangkan tentang proses pengurusan, cara pengurusan sistem dan keupayaan sistem beroperasi setelah ia dilaksanakan hampir 4 tahun.