Model penentu pencapaian pelajar program kerjasama UUM-IPTS - Mohd Yusop, Noorezatty; Ang, Chooi Leng; Omar, Zurni (2004)
Kajian ini bertujuan untuk menentukan sama ada pencapaian pelajar Program Pengurusan Perniagaan dengan Kepujian (BBA (Hons)) yang dijalankan secara kerjasama oleh Universiti Utara Malaysia (UUM) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) dipengaruhi oleh kriteria kemasukan pelajar Tiga IPTS yang terlibat dalam program ini ialah lnstitut Pengurusan Pujangga, Kolej Yayasan Melaka dan Kolej Teknologi lkram. Kriteria kemasukan pelajar yang dipilih adalah berdasarkan kepada keputusan peperiksaan yang lepas (Matrikulasi, Diploma dan STPM) serta faktor demografi (umur, jantina, bangsa dan status perkahwinan) Purata Matagred Keseluruhan (PMK) yang drperolehi oleh pelajar pada akhir pengajian program kerjasama dijadikan sebagai ukuran pencapaian pelajar (pemboleh ubah bersandar). Di dalam kajian ini populasi sasaran terdiri darrpada semua pelajar program kerjasama yang telah menamatkan pengajian pada Sesi 2000/2001 (59 orang), Sesi 200//2002 (100 orang) dan pelajar yang telah gaga1 meneruskan pengajian (30 orang) Berdasarkan 189 data pelajar tersebut, 130 pelajar drgunakan untuk pembentukan model dan 59 pelajar digunakan untuk pengujian model. Faktor kajian di analisis menggunakan Regresi Multinomial Logistik bagi membangunkan satu model yang dapat mewakili pencapaian pelajar tersebut. Hasil kajian menunjukkan bahawa kelayakan kemasukan dan faktor demografi iaitu bangsa merupakan faktor yang mempengaruhi pencapaian pelajar program kerjasama. Model yang dibentuk dapat digunakan sebagai garis panduan semasa proses pengambilan pelajar program kerjasama UUM-IPTS.