Kuala Kedah ke arah destinasi pelancongan warisan: Satu perspektif awalan - Ahmad, Mohamad Zaki; Ibrahim, Johan Afendi; Mohd Salleh, Hood (2007)
Warisan telah menjadi semakin penting kepada pelancong pada hari ini.Di kebanyakan tempat di seluruh dunia, warisan dikategorikan sebagai salah satu kornponen utama dalarn pembangunan pelancongan terutamanya apabila ia digabungkan dengan aktiviti pelancongan dan rekreasi.Pada masa sekarang, dapat dilihat bahawa aktiviti perjalanan mengunjungi destinasi berteraskan warisan telah berkembang dengan pesat.Memandangkan potensi pelancongan berteraskan warisan adalah arnat besar, Kuala Kedah sebagai sebuah pekan nelayan yang amat sinonim dengan sejarah Kesultanan Kedah yang lampau seharusnya mengambil kesempatan ini untuk membangun sebagai sebuah destinasi pelancongan warisan. Justeru, kertas konseptual ini akan mengupas dan memberi penjelasan tentang aspek-aspek seperti definisi dan konsep warisan, pelancongan warisan, interaksi dinamik antara pelancongan dan pemuliharaan, dan ancaman pelancongan terhadap warisan budaya sebelum membincangkan potensi dan peluang yang terdapat pada Kuala Kedah untuk membangun menjadi sebuah destinasi warisan yang menarik dan berjaya. Di akhir kertas konseptual ini, beberapa cadangan akan dikeutarakan bagi membantu Kuala Kedah merancang dan membangunkan pelancongan dalam konteks yang lebih berkesan dan sempurna.