Potensi pelancongan kesihatan di Malaysia - Ibrahim, Johan Afendi; Ahmad, Mohamad Zaki (2008)
Trend pergerakan pelancongan dunia sentiasa berubah semenjak tahun 1950an. Era globalisasi dan arus kemodenan yang melanda kebanyakan negara masa kini memberi kesan terhadap perubahan citarasa dan kehendak pelancong.Oleh itu, beberapa konsep pelancongan minat tertentu (special interest tourism) diperkenalkan seperti pelancongan berasaskan alam semulajadi (ecotourism), pelancongan luar bandar yang mempunyai unsur-unsur pertanian (agrotourism), konsep pelancongan warisan sejarah (cultural and historic tourism), pelancongan pengembaraan (advanture tourism), pelancongan sukan dan pelancongan kesihatan, potensinya di Malaysia meliputi kedudukan geografi, sumberjaya sedia ada, sasaran pelancong, insentif yang diberikan kerajaan, kemampuannya dalam memenuhi permintaan semasa pelancong dan tindakan-tindakan yang perlu diambil bagi menggalakkan perkembangannya