Pembentukan model semangat patriotisme dan nasionalisme dalam kalangan peserta Program Latihan Khidmat Negara - Mustaffa, Che Su; Ab Ghani, Rohani; Yusoff, Ismail (2012)
Pemupukan semangat patriotisme dan nasionalisme adalah penting dalam kalangan rakyat sesebuah negara.Pemupukan semangat cintakan tanah air ini dilakukan melalui pelbagai mekanisme.Salah satu daripadanya ialah pelaksanaan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN).Sehubungan itu, penyelidikan telah dilakukan untuk membentuk model bagi meramalkan semangat patriotisme dan nasionalisme dalam kalangan peserta PLKN.Reka bentuk kuantitatif digunakan dalam kajian ini.Data dikumpulkan menggunakan kaedah tinjauan.Populasi bagi kajian ini melibatkan pelajar-pelajar Universiti Utara Malaysia (UUM) yang pernah menyertai PLKN.Hasil kajian menunjukkan bahawa model yang diuji adalah sepadan dengan data kajian dan dapat digunakan untuk menjelaskan hubungan di antara pemboleubah.Model struktural telah menggambarkan bahawa kerangka kajian yang dibentuk pada awalnya diterima dengan hubungan signifikan di antara pemboleh ubah bersandar (semangat kesukarelawanan, tanggungjawab sosial, penghargaan kendiri, persepsi terhadap PLKN), dan pemboleh ubah tidak bersandar (semangat patriotisme dan nasionalisme).