Hadiah atau rasuah? - Mohamed Naim, Asmadi (Galeri Ilmu Sdn Bhd, 2012)
Hukum asal menerima hadiah adalah harus berdasarkan hadis Nabi saw: Daripada Abdullah ibn Umar r.a. bahawasanya Umar r.a berkata:"Adalah Rasulullah saw memberikan sesuatu pemberian, maka aku katakan: 'Berikanlah kepada orang yang lebih memerlukan daripadaku 'Dia (Umar) berkata: Maka (Nabi saw bersabda: 'Ambillah jika mendatangimu sesuatu daripada harta-harta ini, dan kamu bukan golongan (yang tidak boleh menerima hadiah), dan bukanlah peminta, justeru ambillah dan belanjakanlah. Sekiranya kamu mahu, gunakannya untuk makan, atau bersedekah dengannya, dan kenapa tidak? Jangan kamu ikut dirimu (tanggapanmu)'.