Implikasi sosial kemasukan pendatang asing di Kedah - Abdul Rahim, Radziah; Abdullah, Siti Alida John; Ab Ghani, Rohani (2000)
Peranan yang dimainkan oleh pendatang asing di negara ini dari segi pembangunan ekonomi tidak dapat dinafikan.Namun begitu, kemasukan mereka telah memberi kesan terhadap beberapa aspek sosial seperti jenayah, kesihatan awam dan pendidikan.Kajian ini meneliti kesan kemasukan pendatang asing di Kedah dalam aspek-aspek sosial yang dinyatakan di atas.Dapatan kajian menunjukkan bahawa walaupun Kedah turut terdedah kepada masalah kemasukan pendatang asing, namun ia tidak memberi impak yang besar terhadap keadaan sosial di negeri ini.