Aplikasi pengurusan risiko ke atas liabiliti pengamal perubatan di Malaysia - Tolos, Habibah; Abu Bakar, Arpah; Bidin, Asiah (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2002)
Dalam menjalankan tugas harian, pengamal perubatan terdedah kepada risiko tindakan undang-undang jika sekiraya mereka telah menyebabkan kecederaan kepada pesakit semasa menerima rawatan.Daripada perspektif perundangan, punca liabiliti seseorang pengamal perubatan adalah sama ada salah amalan atau kecuaian. Tidak dapat dinafikan apabila seseorang pengamal perubatan disaman, ia akan melibatkan sumber kewangan dan reputasi. Daripada sudut pengurusan risiko, terdapat beberapa teknik yang boleh diaplikasikan bagi menangani risiko liabiliti seseorang pengamal perubatan.Artikel ini membincangkan tentang risiko liabiliti yang dihadapi oleh pengamal perubatan di Malaysia. Perbincangan merangkumi punca liabiliti iaitu salah amalan dan kecuaian daripada segi perundangan. Seterusnya, cadangan mengenai teknik-teknik pengurusan risiiko yang sesuai seperti insurans, swainsurans dan pengawalan risiko diutarakan untuk menangani risiko liabiliti ini.