Pajak gadai di Malaysia - Zainal Abidin, Faudziah; Ab Rashid, Rosemaliza (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2002)
Skim pajak gadai Islam Ar-Rahn yang ditawarkan oleh Bank Kerjasama Rakyat Malaysia dengan kerjasama Bank Negara dan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia YPEIM mula bergerak setelah dilancarkan pada 27 Oktober 1993.Skim ini merupakan alternatif kepada pajak gadai konvensional yang telah wujud sejak sekian lama di Malaysia.Skim Ar-Rahn yang berlandaskan hukum syariah dapat mengatasi masalah-masalah operasi pajak gadai konvensional yang dikatakan mengekploitasi golongan bependapatan rendah.Akta Pemegang Pajak Gadai 1972 dikatakan gagal menangani masalah-masalab tersebut dan memiliki unsur riba bertentangan dengan agama Islam.Pajak gadai konvensional yang telah lama bertapak di Malaysia sejak dari zaman Melaka kini hanya mengalami pertumbuhan kecil.Skim Ar-Rahn kini mula berkembang maju di mana beberapa organisasi seperti Bank Kerjasama Rakyat Malaysia, Bank Islam Malaysia Berhad, Muasasah Gadaian Islam Terengganu, Permodalan Kelantan Berhad, Koperasi Pengguna Pahang Berhad, Yayasan Islam Melaka dan Koperasi Pegawai-Pegawai Kerajaan Negeri Kedah telah sama-sama menawarkan skim ini.Bilangan cawangan atau kedai pajak gadai Ar-Rahn turut meningkat.