Isu undang-undang dalam ujian-ujian bagi menentukan 'pembuangan konstruktif' di Malaysia - Md Dahlan, Nuarrual Hilal; Md Desa, Md Rejab (2010)
Isu mengenai pemberhentian (termination) dan pembuangan (dismissal) kerja merupakan suatu isu yang sentiasa wujud di dalam mana-mana masyarakat moden yang berasaskan perkhidmatan, perusahaan dan perindustrian.Fungsi undang-undang adalah untuk memastikan bahawa proses dan kesan kerja dan perkara-perkara yang berkaitan dengan pekerjaan dilaksanakan secara adil tanpa menganiaya sesiapa, baik pekerja mahupun majikan. Tanpa ada undang-undang yang mengawal dan menyelia seluruh proses pekerjaan ini, sudah pasti sektor pekerjaan dan pembangunan, kesejahteraan dan ekonomi negara akan tergugat.Kertas kerja ini membincangkan mengenai ujian-ujian bagi menentukan kewujudan 'pembuangan konstruktif' daripada segi undang-undang.Kupasan dan perbincangan mengenai tajuk ini akan diakhiri dengan beberapa cadangan bagi mengatasi beberapa masalah yang timbul, berguna kepada pengamal-pengamal undang-undang dan masyarakat umum.