Organisasi berstruktur matriks dalam pengurusan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) - Mat Kasim, Maznah; Ibrahim, Huda; Sheik Osman, Wan Rozaini (2000)
Struktur pengurusan hiraki telah lama digunakan dalam pengurusan sesebuah organisasi. Dengan kemajuan bidang teknologi yang begitu pantas, struktur tradisi ini telah diandaikan tidak begitu relavan dengan kehendak organisasi yang menjadi semakin kompleks dan beragam. Lebih ketara lagi apabila organisasi tersebut terlibat dengan pengurusan projek mega dan sangat teknikal. Kertas ini memperkenalkan satu struktur pengurusan yang masih baru lagi dikalangan pengurus projek di Malaysia iaitu struktur pengurusan matriks.Struktur ini cuba mengwujudkan perkongsian tanggung jawab antara pihak pengurusan projek dan pihak pengurusan fungsian (functional management).Kuala Lumpur International Airport Berhad (KLIAB) merupakan organisasi yang ditubuhkan khusus untuk menguruskan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). KLIAB adalah organisasi yang pertama di Malaysia menggunakan struktur ini dalam pengurusan projek mega ini. Pemilihan struktur ini telah menjadi salah satu faktor utama yang membawa kepada kejayaan dalam pengurusan projek tersebut.