Penilaian prestasi konsep dan pelaksanaan - Yusof, Ab. Aziz (Universiti Utara Malaysia Press, 2001)
Setiap organisasi perlu mengetahui bahawa penilaian prestasi terhadap pekerja bukanlah satu tugas yang menyenangkan bagi setiap pengurus.Pengurus terpaksa menghadapi dilema, ketidakpastian, dan risiko kesan daripada setiap keputusan yang diambil semasa proses penilaian prestasi. Terdapat tendensi pekerja akan menganggap bahawa penilaian prestasi bukan sebagai isu utama jika dinilai secara lembut.Sebaliknya, jika penilaian prestasi dilakukan secara tegas, akan mengakibatkan kekecewaan, perseteruan dan konflik.Oleh itu, penilaian prestasi perlu ditangani sebaik mungkin agar semua pihak akan mendapat faedah, hasil daripada perlaksanaannya.Buku ini disediakan khusus untuk pengurus dan kakitangan awam, sektor swasta, badan-badan bukan kerajaan, ahli akademik dan golongan profesional, yang mempunyai masalah dalam penilaian prestasi.Selain itu, pelajar IPT juga disarankan membaca buku ini kerana mereka akan turut menghadapi masalah yang sama pada masa hadapan.