Perlindungan terhadap kanak-kanak dan remaja ke arah pembentukan golongan belia yang positif: Satu tinjauan - Abd Aziz, Ahmad Shamsul; Ismail, Norain (2002)
Masalah kebejatan moral di kalangan masyarakat hari ini bukanlah sesuatu perkara yang baru.Gejala ini yang acapkali dikaitkan dengan golongan anak-anak muda dan belia perlu segera dibendung memandangkan generasi muda inilah yang akan menjadi pelapis kepada pemerintahan negara di masa hadapan.Antara fakjor kewujudan masalah ini adalah berpunca dari persekitaran hidup yang kurang sempurna sewaktu di zaman kanak-kanak dan remaja. Oleh itu, perlindungan sewajarnya perlu diberi terhadap hak kanak-kanak dan remaja bagi menjamin kesejahteraan kehidupan mereka. Artikel ini akan membincangkan mengenai peranan Badan Bukan Kerajaan NGO) dan peruntukan undang-undang di negara kita dalam memberi perlindungan terhadap kanak-kanak dan remaja di Malaysia.