Pendidikan dan pembangunan kejayaan bahasa melayu sebagai bahasa pengantar di Malaysia - Puteh, Alis (Universiti Utara Malaysia Press, 2012)
Bahasa pengantar merupakan wahana yang paling berpengaruh untuk mengekalkan dan menggiatkan semula sesuatu bahasa dan budaya.Dasar bahasa pengantar yang menentukan kelompok sosial dan kelompok mana yang akan mempunyai peluang politik dan peluang ekonomi serta kelompok mana pula yang akan dipinggirkan.Setelah lebih 54 tahun bahasa Melayu dinobatkan sebagai bahasa pengantar, pemerkasaan semula bahasa Inggeris telah menimbulkan satu kontroversi.Kontroversi ini berkait rapat dengan falsafah Dikotomi Fishman (1968).Kajian tersebut turut mendapati bahawa perbezaan pendidikan iaitu antara persekolahan yang dikelola oleh golongan mubaligh dengan persekolahan yang dikelola oleh kerajaan menghasilkan rakyat yang mempunyai tanggapan politik yang berbeza.