Kedah 100 tahun 1900-2000 isu-isu politik dan sosio-ekonomi - Khalid, Mohamad Sukeri (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2002)
Kedah merupakan negeri yang kaya dengan khazanah sejarah, isu-isu sosiopolitik dan ekonomi. Buku ini merupakan himpunan artikel yang merakamkan sebahagian isu penting berkaitan dengan aspek sosiopolitik dan ekononi negeri Kedah sejak seabad lalu.Bermula dengan Institusi Kesultanan Kedah, Perkembangan Politik dalam Perspektif sejarah Kedah 1900-1999, Tunku Abdul Rahman Putra: Negarawan Ulung Kedah sehinggalah kepada Seni Cantan di Kedah.Kesemua artikel yang diutarakan memberi panduan bukan sahaja kepada pengkaji sejarah, malahan kepada generasi muda untuk mengetahui aspek sejarah, politik dan ekonomi negeri Kedah.Ia secara tidak langsung menambahkan lagi sumber rujukan dalam bidang sejarah di negara ini.Generasi muda perlu mengkaji sejarah dan bersama-sama meneruskan usaha membangunkan sosiopolitik dan ekonomi masyarakat secara berterusan.