Kedah pembangunan dan cabaran - Ibrahim, Fatimah Wati (Universiti Utara Malaysia, 2005)
Penghasilan buku “Kedah: Pembangunan dan Cabaran” ini membincangkan beberapa isu penting bagi negeri Kedah dalam usaha mencapai status negeri maju menjelang tahun 2010. Buku ini memfokuskan isu dan prospek Kedah ke arah transformasi kepada k-ekonomi, potensi dan cabaran pelancongan tani dalam perspektif Kedah Maju 2010 serta isu ekonomi yang lain. Selain itu, ia juga menyentuh isu sosial, kemiskinan dan organisasi.Buku ini diterbitkan khas buat penyelidik, ahli akademik, pelajar dan seluruh masyarakat yang ingin mengetahui dan menilai perancangan pembangunan dan cabaran yang dihadapi negeri Kedah Darul Aman dalam usaha murninya merealisasikan Kedah Maju 2010. Selain itu, ia diharapkan mampu menjadi sumber rujukan utama untuk mendapatkan gambaran awal pembangunan dan cabaran yang dihadapi negeri Kedah secara umumnya.