'UMNO tak tolak hudud Islam': Tindakan PAS mahu laksana hukum dilihat tak adil - Patho Rohman, Anwar (Berita Harian, 2012)
Isu hudud terus melingkari dan memenuhi ruang politik di negara ini. Jika dikaji, segalanya berpunca daripada citacita PAS yang mahu melaksanakan hukum hudud walaupun diketahui sudah tidak meletakkan Islam sebagai perjuangan hakikinya selepas menukar dasar perjuangannya iaitu hanya mahu menubuhkan Negara Berkebajikan. Akibatnya, isu hudud PAS menimbulkan kekeliruan dalam masyarakat, bukan saja bagi kelompok umat Islam, malah orang bukan Islam. Persoalan yang timbul kini ialah, adakah hukum hudud, sama ada hudud PAS atau hudud asli terkandung dalam al-Quran boleh dilaksanakan di Malaysia. Wartawan BH, Mohd Anwar Patho Rohman mendapatkan pandangan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Timbalan Pengarah Institut Pemikiran Dr Mahathir Mohamad (IPDM), Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr R Sivaperegasam P Rajanthiran mengenai isu ini.