Etika dalam tadbir urus pembangunan - Ismail, Hamidi (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2012)
Buku ini merupakan sebuah koleksi makalah bertema yang cuba memperlihatkan kepetingan etika dalam negara. Makalah yang dimuatkan merangkumi aspek asas berkaitan dengan etika seperti pengertian etika dan kepentingannya dalam pembangunan manusia. Turut dimuatkan ialah keadaan pembangunan yang gagal memenuhi tuntutan beretika lantas mewujudkan masalah dalam kehidupan masyarakat sama ada di kawasan bandar mahupun luar bandar. Walaupun tidak banyak makalah berkaitan kesan pembangunan yang kurang ataupun tidak beretika, namun penyunting berandaian bahawa kesemua makalah yang dimuatkan dalam buku ini memadai bagi menggambarkan masalah pembangunan yang berlaku disebabkan oleh isu etika.