Kenapa campur tangan antarabangsa sering kali gagal - Abdul Razak, Muhammad Afifi (Utusan Malaysia, 2012)
KONFLIK dalam dunia adalah satu perkara yang mustahil untuk dielakkan. Antara faktor yang akan menyokong kenyataan ini adalah komposisi dunia yang dipenuhi dengan pelbagai negara, pelbagai jenis bangsa dan kaum, pelbagai jenis perspektif, serta persekitaran kehidupan yang sangat berbeza antara satu sama lain.