Perdagangan antarabangsa teori & analisis - Abu Bakar, Nor'Aznin (UUM Press, 2011)
Setiap negara di dunia terlibat dalam perdagangan antarabangsa.Kebergantungan sesebuah negara kepada perdagangan antarabangsa dapat diukur melalui jumlah eksport dan importnya berbanding dengan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara berkenaan.Kegiatan eksport dan import ini mempengaruhi kadar pertumbuhan negara dan pendapatan rakyat negara yang melakukan perdagangan. Sesebuah negara boleh mengeluarkan produknya sendiri dengan menggunakan sumber tenaga buruh, modal dan sumber asli yang ada untuk memenuhi permintaan atau keperluan negara tersebut. Buku ini juga turut membincangkan mengenai halangan-halangan perdagangan yang dilaksanakan oleh kebanyakan negara pada masa kini dan kesan tindakan tersebut terhadap tingkat kebajikan rakyat sesebuah negara. Tidak ketinggalan, penulis membincangkan dan mengupas hal perdagangan antarabangsa Malaysia yang tertumpu kepada prestasi eksport dan import Malaysia.