Rahsia aplikasi wuduk ahli sufi - Hamid, Rosnaaini (Universiti Utara Malaysia Press, 2012)
Wuduk berperanan sebagai pembuka jalan kepada seseorang yang memfokuskan perjalanan menuju kepada Allah SWT terutama bagi ibadat solat.Solat tidak akan sah tanpa wuduk yang sempurna dan menepati rukun wuduk seperti ditetapkan oleh syarak. Rahsia Aplikasi Wuduk Ahli Sufi mendedahkan kelebihan dan keutamaan wuduk yang digunakan sepenuhnya oleh golongan sufi sebagai wadah pertama dan amalan yang sangat mudah untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT. Mereka mengaplikasikan wuduk dalam setiap amalan seharian bukan sekadar menepati syarat untuk menunaikan solat malah amalan wuduk golongan sufi ini ditakrifkan berkekalan wuduk.Pelbagai keistimewaan yang diperoleh oleh golongan ini hasil daripada aplikasi wuduk yang berpanjangan seperti menjadi benteng solat, menghindari gangguan iblis dan syaitan, menzahirkan sifat orang yang beriman dan mendapat syahadah sewaktu hampir nazak.