Provokasi jadi alat Barat lemahkan umat Islam: Cetus agenda antiagama ketika Muslim berjaya raih simpati dunia - Mohd Sani, Azizuddin (Berita Harian, 2012)
Isu penghinaan terhadap agama khususnya Islam, bagaikan fenomena yang tidak kunjung padam. Fenomena terbaru ialah penghinaan terhadap Nabi Muhammad SAW melalui filem Innocence of Muslims yang diterbitkan di California, Amerika Syarikat (AS). Diikuti siri kartun yang diterbitkan majalah mingguan Charlie Hebdo di Perancis. Kedua-dua kejadian itu bukan perkara baru tetapi sudah lama dilakukan Barat untuk mempersendakan Islam dan umatnya.