Pihak berkuasa tempatan di Malaysia: Pengurusan dan masalah - Tayib, Mahamad (Universiti Utara Malaysia, 1996)
Penglibatan dan komitmen semua ahli organisasi adalah kunci kejayaan pengurusan. Penemuan kajian ini amat jelas menunjukkan bahawa Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) kurang mendapat kerjasama daripada semua peringkat dalaman dan luaran. PBT ternyata gaga1 menguasai aset kemanusiaan (human assets) yang penting kerana tiadanya ikrar-janji daripada semua peringkat dalam pengurusan organisasi. Faktor inilah dilihat sebagai punca utama mengapa penyelesaian masalah dalaman tidak terurai.