Kredibiliti berita akhbar, televisyen, radio dan berita dalam talian - Ahmad, Mohd Khairie; Mohd Hadza @ Othman, Mohd Baharudin; Muda, Suhaini; Hussien, Mohd. Hafidz (Universiti Utara Malaysia, 2005)
Kajian ini meninjau hubungan di antara kredibiliti berita dengan tahap penerimaan berita. Sejumlah 1779 responden yang terdiri daripada pelajar institusi pengajian tinggi awam Malaysia telah menyertai soal selidik kajian ini. Secara umumnya tahap kredibiliti berita telah dinilai sebagai berada di tahap sederhana. Hasil ujian korelasi menunjukkan bahawa wujudnya hubungan yang signifikan di antara kredibiliti berita dengan tahap penerimaan berita di negera ini bagi berita yang disiarkan oleh akhbar, radio dan televisyen. Namun tidak ada hubungan yang signifikan terhadap penerimaan berita dalam talian (on-line) dengan tahap kredibiliti berita. Selain itu kajian juga mendapati bahawa wujud perbezaan tahap kredibiliti berita berdasarkan aspek demografi. Jantina, bangsa dan bidang pengajian dikenalpasti ada menunjukkan perbezaan terhadap tahap kredibiliti berita. Turut diteliti dalam kajian ini ialah dimensi-dimensi yang menyumbang ke arah tahap kredibiliti berita berdasarkan saluran berita, jenis dan kategori berita.