Pencemaran kualiti air Sungai Pasir di Sungai Petani, Kedah - Syed Hussain, Tuan Pah Rokiah; Ismail, Hamidi (Universiti Utara Malaysia, 2001)
Berdasarkan Rancangan Struktur Majlis Perbandaran Sungai Petani 1990-2010 didapati bahawa Sungai Pasir adalah antara sungai yang tercemar di Daerah Sungai Petani, Kedah. Sedangkan, Sungai Pasir adalah cawangan daripada Sungai Merbok yang menjadi sumber bekalan air bagi sebahagian besar penduduk Sungai Petani melalui Empangan Merbok dan Pinang Tunggal. Kajian ini bertujuan menganalisa pencemaran kualiti air yang berlaku di sungai tersebut serta punca yang menyumbang ke arah kemerosotan kualiti air di kawasan kajian. Kaedah kajian lapangan digunakan dengan melibatkan sebanyak tujuh lokasi persampelan sepanjang Sungai Pasir. Di mana, sebanyak enam parameter utama iaitu BOD, COD, SS, DO, NH3-N dan pH digunakan bagi mengukur tahap kebersihan air sungai ini melalui analisis makmal dan dipaparkan melalui Indeks Kualiti Air. Hasil diperoleh mendapati sungai ini dikategorikan sebagai sederhana tercemar dan tercemar dengan Kelas III yang memerlukan rawatan rapi sebelum dijadikan sumber bekalan air minuman.