Kanak-kanak dan jenayah: Pendekatan Akta Kanak-Kanak 2001 - Hassan, Mumtaj (Arah Pendidikan, 2008)
Kanak-kanak juga seperti insan dewasa, mereka tidak terkecuali daripada melakukan kesalahan.Tetapi ada kalanya kesalahan yang mereka lakukan menjadi satu jenayah yang perlu dihukum di sisi undang-undang.Pada ketika inilah timbul persoalan pada usia berapakah kanak-kanak boleh dikenakan tanggungan jenayah.Bagaimana pula dengan perlindungan yang disediakan oleh undang-undang bagi kanak-kanak yang melakukan jenayah.Justeru itu bab ini menyentuh tentang siapakah kanak-kanak menurut pandangan undang-undang negara kita.la turut mengupas mengenai tanggungan kanak-kanak berhubung dengan perlakuan jenayah. Manakala sebahagian besar daripada bab ini memfokus pada peruntukan-peruntukan dalam Akta Kanak-Kanak 2001 yang digubal untuk pemeliharaan, pelindungan dan pemulihan kanak-kanak.