Jagaan pelihara (foster care) dan pengangkatan (adoption): Satu perbandingan - Chan, Cheong Chong (Arah Pendidikan, 2008)
Jagaan pelihara adalah satu kaedah penjagaan kanak-kanak yang kurang dikenali berbanding Pengangkatan mahupun Jagaan Institusi.Jagaan Pelihara telah diwujudknn dan diamalkan dalam masyarakakt kita tetapi kaedah ini sering dianggap sebagai sama dengan perkhidmatan Pengangkatan.Rata-rata masyarakat mengetahui tentang konsep Pengangkatan.Namun, pemahaman tersebut adalah agak minimum dan terhad.Kesemua ini dapat dikaitkan dengan kepelbagaian keperluan dan nilai dalam masyarakat Majmuk Malaysia.Justeru, artikel ini bertujuan menperjelaskan konsep dan fungsi Jagaan Pelihara dan Pengangkatan menerusi kaedah perbandingan.Antara aspek-aspek perbandingan meliputi jangkamasa, perundangan, objektif, penjaga dan bayaran, kategori kanak-kanak, hubungan dengan keluarga asal, keberkesanan dan fokus kajian, status kanak-kanak, isu semasa.Diharapkan perbandingan yang dipaparkan mampu membantu masyarakat lebih memahami kedua-dua kaedah penjagaan kanak-kanak tersebut.Di akhir artikel, turut dibincangkan cadangan-cadangan yang sesuai untuk memperbaiki sistem penyampaian penjagaan kannk-kanak menerusi pengaplikasian jagaan pelihara dan pengangkatan.