The balance of trade between Malaysia-U.S. and Malaysia - Japan: A regression model estimation - Tahir, Shaharuddin (Universiti Utara Malaysia, 1989)
Regresi 'step-wise' telah diguna untuk menganggar imbangan dagangan Malaysia-Jepun dan Malaysia-A.S.. Manakala minyak mentah adalah mengerti di dalam semua model yang dianggar, komiditi eksport utama yang lain didapati tidak mengerti dan tidak meningkatkan kekuasaan anggaran imbangan dagangan Malaysia dengan kedua negara tersebut.Selain daripada harga minyak mentah, hanya pertumbuhan ekonomi Malaysia sahaja yang di dapati mengerti secara konsisten di dalam semua model.