Simbolisme: Satu penelitian daerah maknanya - Ab Rahman, Mohamad Azmi (1996)
ESEI ini dihasilkan berdasarkan kajian awal pengkaji tentang daerah makna simbol dan simbolisme dalam budaya manusia.Meskipun banyak pendapat tentang makna simbol dan simbolisme dikumpulkan, kita masih tidak dapat merumuskan maknanya dengan tepat dan konkrit.Namun begitu, penelitian tentang simbol dan simbolisme dalam kesusasteraan/budaya akan berpandu kepada penulisan oleh beberapa pengkaji Barat dan pengkaji tempatan.Di Barat, kajian dan penulisan tentang simbol dan simbolisms pernah diusahakan oleh para sarjana, misalnya dalam disiplin kesusasteraan (Tindall, 1955),antropologi (Sahlins, 1977), senibina (Snodgrass, 1985, Lethaby, 1975),falsafah dan budaya (Cassirer, 1987). Manakala kajian tentang simbolisme dalam bahasa Melayu pemah diusahakan oleh Asmah (1986) dalam bidang bahasa, Shahnon Ahmad (1975) dan Harun Mat Piah (1981) dalam bidang Sastera Melayu.