Bas tambah - Azzali, Fazli (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2001)
Bas tambah ialah satu laluan tunggal dengan beberapa item bagi suatu sistem komputer yang dipasang secara selari padanya supaya isyarat-isyarat boleh dihantar di antaranya. Ia juga adalah suatu laluan set elektronik yang membenarkan maklumat dan isyarat dihantar melaluinya di antara komponen-komponen dalaman dan luaran komputer.